Děkujeme všem za přízeň a hodnocení našeho obchodu.

Nový rok, HUBNU! Jezto Kimchi

Leden je den jako stvořený pro rozhodnutí: Ode dneška hubnu! Chceme být v novém roce také noví: lepší, zdravější, výkonnější, chytřejší. Jak to udělat, aby tohle předsevzetí přežilo leden? Nabízíme pár osvědčených rad, jak začít jíst zdravě a konečně hubnout.

Zvažte plusy a mínusy, které vám změna životního stylu přinese. Převažují plusy? Výborně, jste dostatečně přesvědčeni o prospěšnosti prováděných změn.

Základem úspěchu je totiž CHTÍT SÁM - ne proto, že nás někdo nabádá, abychom zhubli. Ve druhém kroku si stanovte, kolik byste chtěli hubnout - zde buďte realisté. Za optimální je považováno 0,5-1 kg/týdně.

Myslíte to vážně? Bez notýsku to nejde

Stáhněte si aplikaci Kalorické tabulky (na AppStore, Google obchod) a do něj si zapisujte vše, co sníte i vypijete. Záznamy příjmu potravy jsou neocenitelným pomocníkem. V neposlední řadě nezapomínejte na posilování motivace - zaznamenávejte si hmotnostní úbytky, měřte si obvody pasu, boků a radujte se z úspěchu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co s jídelníčkem?

Následuje několik doporučení, jak upravit svůj jídelníček, aby šla váha dolů.

  • Jezte pravidelně - noste si jídlo do práce, ráno snídejte a odpoledne svačte.
  • Jezte pestře.
  • Pečivo a přílohy ze svého jídelníčku nevyřazujte, pouze omezte počet porcí za den (1 porce je 1 kus pečiva, krajíc chleba, kopeček rýže, 2 knedlíky; porcí za den snězte v průměru 4-5)
  • Mléčné výrobky jezte alespoň 2-3 x denně, získáte nejen hojně bílkovin (dobře sytí a chrání před ztrátami aktivní svalové hmoty), ale i vápník, který hubnutí pomáhá.
  • Jezte hodně zeleniny - lhostejno, jestli syrové, dušené nebo sterilované. Hodně se zeleninou vařte, ochucujte ji kořením nebo bylinkami, ať vám chutná.
  • Ovoce nejezte víc než 2-3 kusy za den, zrádné jsou i džusy.
  • Zařazujte hodně bílkovin. Za den byste měli přijmout alespoň 1,2 gbílkovin/kg tělesné hmotnosti/den. Zdrojem bílkovin jsou především maso, ryby, mléčné výrobky, sýry, vejce, luštěniny. Jen pozor na tučnost vybíraných potravin. Potraviny bohaté na bílkoviny jsou mnohdy i zdrojem tuku, proto vždy maso libové, mléčné výrobky méně tučné (jogurty, tvarohy polotučné, sýry do 30 % tuku v sušině, sýry přírodní).
  • Dbejte na pitný režim - nejlepší je obyčejná voda a čaje. Kávu vyřazovat nemusíte, jen ji neslaďte a  nepopíjejte se smetanou.
  • Nepřehánějte to s alkoholem a pokud možno se vyhýbejte uzeninám (vhodná je šunka s více než 90 % masa). Sladkosti si dopřejte, ale raději na bázi tvarohových dezertů,čokolády s vyšším podílem kakaa či ovocných dezertů.

Rada na závěr (nebo na začátek?)

Pokud se nebude vše dařit tak, jak si představujete, nezoufejte. Hlavní věcí je, že pro sebe něco děláte a každá změna k lepšímu se počítá. Trpělivost se vyplatí!