Děkujeme všem za přízeň a hodnocení našeho obchodu.

Kimchi

Co je to a proč by mělo být součástí našeho jídelníčku ?

Kimchi, kimčchi nebo také česky zvané kimči, stoupá v dnešní době na popularitě a je to jedině dobře!

Jedná se o tradiční korejský pokrm, který se v Asii konzumuje již přes 2000 let. Ve své podstatě jde o fermentovanou směs zeleniny a koření. A právě proces FERMENTACE je zodpovědný za obrovské zdravotní benefity tohoto pokrmu.

Obzvláštně v zimní sezóně by měla fermentovaná zelenina vystřídat sezonní.

Jaké suroviny kimchi obsahuje?

Mezi hlavní suroviny originálního kimchi patří pekingské zelí, bílá ředkev Daikon, cibule, jarní cibulka, rýžová mouka, třtinový cukr, sůl a kořenící pasta, která je složena z vloček chilli papriček gochugaru a mletého chilli, zázvoru, česneku a rybí omáčky.

Rybí omáčka může být nahrazena sójovou.

Co se týče tradiční korejské přípravy, tak žena má svůj vlastní recept, který převzala po své tchýni.

Co by naopak nemělo kimchi obsahovat jsou jakékoliv stabilizátory, konzervanty či ocet. Proces fermentace, mléčné kvašení, se stará o konzervaci tohoto pokrmu. Díky právě mléčnému kvašení obsahuje probiotické bakterie mléčného kvašení (LAB), díky kterým má své hlavní, zdravotní benefity. Nemělo by být ani nijak pasterováno. A díky neustálému kvašení se může stát, že se nafoukne víčko, což v tomto případě není špatně.

Jaké jsou zdravotní benefity kimchi?

Hlavním zdravotním benefitem je velký obsah probiotik, které vznikají právě díky mléčnému kvašení. Probiotika v těle hrají zásadní roli při zdraví střev a celého zažívacího traktu, s tím je spojené i zdraví pokožky – alergie či ekzémy, dále při srdečních či mentálních poruchách, běžných nachlazení, zácpě či určitých druhů rakoviny, zejména částí trávicího ústrojí.

Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, mezi něž patří: vitamin A, vitamin B1 a B2, vitamin C, vápník, železo selen.

Dále obsahuje velké množství vlákniny, kapsaicin (chilli papričky), alicin (cibule, česnek), chlorofyl, karotenoidy a flavonoidy.

Tyto látky podporují imunitní systém (včetně prevence rakoviny), působí v boji proti stárnutí (díky obrovskému protizánětlivému účinku), pomáhají udržet správnou hladinu/poměr cholesterolu (významně snižují LDL cholesterol – to je ten zlý), snižují hladinu krevního cukru, zajišťují správnou funkci trávicího traktu.

Nelze opomenout, že se zdravím střev velmi úzce souvisí také naše psychické zdraví a nálada.

 

Jak ho použít v kuchyni?

Hodí se ať už jako příloha, tak například předkrm. Zejména se hodí k asijské kuchyni, odkud pochází. Skvěle se hodí do k rýžovým či dušeným pokrmům, ale také do polévek.

Můžeme také použít do omelet či slaných palačinek.