Děkujeme všem za přízeň a hodnocení našeho obchodu.

Zaslechli jste někdy o zelňáku ?

Ochutnali jste jihočeskou specialitu "zelňák"

Zaslechli jste někdy o zelňáku, ale nevíte, co si pod tímto pojmem představit? Tak jste na správné adrese, zde si představíme tuto výbornou jihočeskou pochoutku.

Zelňák (nebo také zelná placka) je tradiční pekařský výrobek z kyselého zelí, mouky, sádla a koření. Mohou být různé velikosti, kulaté nebo hranaté. Většinou jsou pečené v troubě, někdo raději smaží. A proč právě ze zelí?

Obrázek článku

V historii bylo zelí základní surovinou v kuchyni, a to především v zimě. Má řadu blahodárných účinků pro lidské tělo. Disponuje totiž celou řadou vitamínů (nejvíce vitamín C, dále vitamín K, vitamín B…), minerálů (draslík, železo, vápník…), příznivě podporuje tvorbu krve, trávení, snižuje krevní tlak a zvyšuje obranyschopnost organizmu.
A to vše v jedné surovině! V jídelníčcích našich předků se proto zelí objevovalo hojně, zaručovalo přežití zimy ve zdraví s přísunem potřebných látek. Vymýšleli různé variace, jak zelí zpracovat, a tak přišli i na zelňáky.

Tato křupavá, lehce pikantní pochoutka vydržela i do dnešních dob nejen v zimním období. Hodí se jako svačina, křupání u filmu, nebo jako příloha k vínu či pivu. Tak neváhej, pochutnají si i mlsné jazýčky.