Vážení zákazníci, od 1. 1. 2025 již nebude zboží dostupné pro nové objednávky. Objednávky budou odeslány až po dodání zboží po 31.1.2025 Děkujeme za pochopení!

Recept na šťavnaté, trhané hovězí maso

Trhané maso, ať již hovězí či jiné, se stále těší rostoucí oblibě. Není divu, je šťavnaté, nenáročné na přípravu a dělá se prakticky samo. Co se týče hovězího masa, ideální bude použít nějaké tučné, s dlouhými vlákny – například krk, pupek, kližku, karabáček, ale i třeba oponku. Dnes si ukážeme přípravu krku, kdy ze zkušenosti je předvaření masa tou nejlepší volbou. Podávané v tortille nebo v burgerové housce.

Doba přípravy – 4-6 hodin varu + 30 minut pečení

Suroviny na 5 porcí:

1 kg hovězího krku (či jiné zméněné)

20 g sádla

Marináda:

1-2 lžíce sušeného česneku

1-2 lžíce pálivé a sladké papriky

1-2 lžíce medvědího česneku (či jiné libovolné bylinky)

1-2 lžíce soli

1-2 lžičky pepře 50 ml olivového oleje

Na podlití:

200 ml červeného vína

100 ml vývaru 2 lžičky medu

Coleslaw:

Nakrouhané zelí a mrkev (2 hrsti zelí, 1 hrst mrkve)

150 gramů zakysané smetany

Sůl, pepř

1 lžička jablečného (či jiného) octu

Do burgeru/tortilly – BBQ omáčka, cheddar či jiný sýr dle libosti

  1. Celý kus masa opepříme a osolíme a prudce v hrnci orestujeme na sádle.
  2. Podlijeme vodou, stáhneme plamen na minimum, aby voda pouze probublávala, a necháme maso vařit 4-6 hodin dle jeho velikosti.
  3. Pokud je maso tak křehké, že se dá pomocí dvou vidliček trhat, vyndáme z hrnce a natrháme.
  4. V misce připravíme marinádu. Smícháme výše uvedené suroviny do jedné hmoty a natrhané maso v marinádě důkladně obalíme.
  5. Marinované maso vložíme do pekáče, ve sklenici rozmícháme 200 ml červeného vína, 100 ml vývaru a 1-2 lžičky medu, a maso tímto podlijeme.
  6. Bez pokličky necháme takto zapéct v troubě rozpálené na 160 stupňů cca 30-40 minut. Průběžně kontrolujeme.
  7. Mezitím si připravíme coleslaw, kdy všechny suroviny spolu důkladně promícháme.

Varianta na burger

  1. Housku rozřízneme, potřeme olivovým olejem a necháme do zlatova opéct v troubě.
  2. První klademe BBQ omáčku, na ní položíme natrhané maso, položíme plátek cheddaru, poté coleslaw a burger máme připravený.
  3. Můžeme ještě dle chuti přidat jalapeno papričky na kolečka.

*Lze si k němu připravit i domácí hranolky v troubě.

Varianta na tortillu

  1. Tortillu rozprostřeme, vložíme do středu nejprve BBQ omáčku, na ní trhané maso, dále nastrouhaný sýr a naposledy coleslaw.
  2. Tortillu důkladně zabalíme. Při plnění tortilly musíme myslet na to, že ji budeme následně ještě balit, abychom dovnitř nevložili příliš mnoho surovin.
  3. Zabalené tortilly zapečeme v kontaktním grillu, můžeme i na pánvi či v troubě.

*můžeme podávat s čerstvým salátem či dipem