Děkujeme všem za přízeň a hodnocení našeho obchodu.

Recept na šťavnaté, trhané hovězí maso

Trhané maso, ať již hovězí či jiné, se stále těší rostoucí oblibě. Není divu, je šťavnaté, nenáročné na přípravu a dělá se prakticky samo. Co se týče hovězího masa, ideální bude použít nějaké tučné, s dlouhými vlákny – například krk, pupek, kližku, karabáček, ale i třeba oponku. Dnes si ukážeme přípravu krku, kdy ze zkušenosti je předvaření masa tou nejlepší volbou. Podávané v tortille nebo v burgerové housce.

Doba přípravy – 4-6 hodin varu + 30 minut pečení

Suroviny na 5 porcí:

1 kg hovězího krku (či jiné zméněné)

20 g sádla

Marináda:

1-2 lžíce sušeného česneku

1-2 lžíce pálivé a sladké papriky

1-2 lžíce medvědího česneku (či jiné libovolné bylinky)

1-2 lžíce soli

1-2 lžičky pepře 50 ml olivového oleje

Na podlití:

200 ml červeného vína

100 ml vývaru 2 lžičky medu

Coleslaw:

Nakrouhané zelí a mrkev (2 hrsti zelí, 1 hrst mrkve)

150 gramů zakysané smetany

Sůl, pepř

1 lžička jablečného (či jiného) octu

Do burgeru/tortilly – BBQ omáčka, cheddar či jiný sýr dle libosti

  1. Celý kus masa opepříme a osolíme a prudce v hrnci orestujeme na sádle.
  2. Podlijeme vodou, stáhneme plamen na minimum, aby voda pouze probublávala, a necháme maso vařit 4-6 hodin dle jeho velikosti.
  3. Pokud je maso tak křehké, že se dá pomocí dvou vidliček trhat, vyndáme z hrnce a natrháme.
  4. V misce připravíme marinádu. Smícháme výše uvedené suroviny do jedné hmoty a natrhané maso v marinádě důkladně obalíme.
  5. Marinované maso vložíme do pekáče, ve sklenici rozmícháme 200 ml červeného vína, 100 ml vývaru a 1-2 lžičky medu, a maso tímto podlijeme.
  6. Bez pokličky necháme takto zapéct v troubě rozpálené na 160 stupňů cca 30-40 minut. Průběžně kontrolujeme.
  7. Mezitím si připravíme coleslaw, kdy všechny suroviny spolu důkladně promícháme.

Varianta na burger

  1. Housku rozřízneme, potřeme olivovým olejem a necháme do zlatova opéct v troubě.
  2. První klademe BBQ omáčku, na ní položíme natrhané maso, položíme plátek cheddaru, poté coleslaw a burger máme připravený.
  3. Můžeme ještě dle chuti přidat jalapeno papričky na kolečka.

*Lze si k němu připravit i domácí hranolky v troubě.

Varianta na tortillu

  1. Tortillu rozprostřeme, vložíme do středu nejprve BBQ omáčku, na ní trhané maso, dále nastrouhaný sýr a naposledy coleslaw.
  2. Tortillu důkladně zabalíme. Při plnění tortilly musíme myslet na to, že ji budeme následně ještě balit, abychom dovnitř nevložili příliš mnoho surovin.
  3. Zabalené tortilly zapečeme v kontaktním grillu, můžeme i na pánvi či v troubě.

*můžeme podávat s čerstvým salátem či dipem